zondag 11 mei 2014

#Mei - Stroopwafeltaart voor moederdag 2014



Deze taart stond al zo lang op mijn lijstje om gemaakt te worden. Ik ben al fan van stroopwafelcake, dus dit moet wel een succes zijn! De keus was gemaakt, dit wordt de moederdagtaart 2014.
Het recept is van Laura's Bakery, een blog vol heerlijke recepten vormgegeven in mooie
kleuren! http://www.laurasbakery.nl/stroopwafel-taart/. Toch heb ik gebruik gemaakt van het recept wat op de AH site stond http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R972760/stroopwafeltaart, dit was iets overzichtelijker bij het maken. Laura's Bakery geeft extra tips om de taart nog beter te laten lukken.
Het leek zo eenvoudig, maar moet eerlijk zeggen dat het eindresultaat nog wel wat verbetertips kan gebruiken. Die zal ik hieronder dan ook vermelden, zodat ik en jij de volgende keer een nog betere, mooiere en vooral heerlijke stroopwafeltaart kunnen maken.

Ingredienten
35 gr bloem
3 eieren, gesplitst
350 ml volle melk
65 gr suiker
16 ministroopwafels
6 stroopwafels, grofgesneden
40 gr boter
500 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
½ fles caramelsaus (a 200 gr)

Bereiden
1. Klop de bloem met de eidooiers in een grote kom. De eiwitten worden niet gebruikt. Breng in een steelpan de melk aan de kook. Schenk al roerend beetje bij beetje bij het eimengsel.

2. Giet het mengsel in de steelpan en breng al roerend aan de kook. Laat 3 min. op laag vuur doorkoken. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Giet het mengsel (banketbakkersroom) in een lage schaal en laat afkoelen.

3. Bekleed ondertussen de bodem van de springvorm met bakpapier. Snijd 1/4 van de onderkant van de ministroopwafels en houd apart. Zet de ministroopwafels met de snijkant naar onderen rechtop tegen de rand van de springvorm.

4. Verkruimel in de keukenmachine de overgebleven stukjes ministroopwafel en de grofgesneden stroopwafels. Smelt de boter in een steelpan en meng door de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm 20 min. in de koelkast om de bodem te laten opstijven.

5. Verdeel 5 el banketbakkersroom over de taartbodem en zet terug in de koelkast.

6. Klop ondertussen in een kom de slagroom stijf met de vanillesuiker. Vul de spuitzak met de helft van de slagroom en leg in de koelkast.


7. Spatel de rest van de slagroom door de rest van de banketbakkersroom. Schep in de taartvorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel de karamelsaus over de bovenkant van de taart. Spuit voor het serveren met de spuitzak toefjes slagroom langs de rand van de taart.



Tips:
  • Banketbakkersroom zelf maken zonder klontjes is best lastig, wellicht de 'eenvoudige versie' van Laura's Bakery proberen of een kant-en-klaar-zakje achter de hand te houden?
  • Hak de stroopwafels niet te fijn, maar liever grof. Wanneer de stroopwafels tot kruimels zijn gehakt, dan wordt de bodem keihard en moeilijk te snijden! Een hele uitdaging om netjes te eten! 
  • Kies voor je slagroom de 'vette' variant. De 'light' versie met 30% vet klopt niet goed stijf. Ook kan je een zakje klopfix er doorheen doen
  • Bij de slagroom wordt ook nog suiker toegevoegd, persoonlijk zou ik dit weglaten, veel te zoet!
  • 1/2 flesje caramelsaus wordt in het recept gebruikt, ook dit is erg veel en zoet
  • Het beste is om de taart met de 'natte' ingredienten pas te vullen wanneer je de taart wilt opdienen, anders worden de stroopwafels erg zacht. Je kan de bodem, slagroom en banketbakkersroom prima van te voren klaar maken.
Met deze laatste verbetertips ga ik de taart zeker nog een keer maken! Er werd heerlijk van gesmuld, al was mijn bodem erg hard en lastig te snijden en de vulling was niet stevig. Helaas zag je daardoor niet de mooie overgang tussen bodem, room, zwitserse room en caramelsaus. Maar de taart smaakte er niet minder om. 

zaterdag 19 april 2014

#April - Napolitaanse paastaart


Pasen 2014, met de hele familie weer bij elkaar! Een mooie gelegenheid om mijn taart van de maand te maken die ik kan delen met familie. Om te smullen.......is deze overheerlijke taart! De rijkelijke vulling was zo zwaar (met name in gewicht!) dat iedereen zich af vroeg wat er in zat?
Dit keer het recept gebruikt van de AH-site http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R428534/pastiera-napoletana-napolitaanse-paastaart. De ingredienten laten je huis zo heerlijk ruiken...dat wil ik elke week wel.

Ingrediënten:

3 citroenen schoongeboend
175 gr. Boter
1 theelepel kaneel
150 risottorijst
500 ml melk
350 gr bloem
375 gr kristalsuiker
8 eieren
2 sinaasappels schoongeboend
2 x 250 gr ricotta
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels sukade (heb ik weggelaten!)
Poedersuiker

Bereiden

Rasp de schil van de citroenen. Voeg een derde van de rasp, 25 gram boter, een mespunt kaneel, wat zout en de risottorijst toe aan de melk. Kook de rijst in 20-25 minuten gaar en laat 'm afkoelen. Meng in de keukenmachine de bloem met 175 gram suiker, de rest van de boter, 1 ei en 2 eierdooiers tot een glad deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Rasp de schil van de sinaasappels. Meng de ricotta met de rasp, de rest van de suiker, de vanillesuiker, de rest van de citroenrasp, sucade, een mespunt kaneel, 4 eieren en 1 eierdooier. Roer de afgekoelde risottorijst door het ricottamengsel. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verdeel het deeg in een grote en een kleine portie. Rol beide porties op een met bloem bestoven aanrecht uit tot ronde lappen. Bekleed de bakvorm (ook de zijkanten) met de grootste lap deeg. Giet het ricotta-rijstmengsel op het deeg. Dek het geheel af met de kleine deeglap; druk de zijkanten goed aan en breng met een mes een ruitmotief aan op de bovenkant. Bak de taart in het midden van de oven in 70-75 minuten goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat 'm goed afkoelen. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast en bestrooi 'm voor het serveren met poedersuiker.





donderdag 17 april 2014

DIY: Paaseitjes in een maison jar


Het is altijd leuk om iets te krijgen toch?? En laat ik het nou enorm leuk vinden om iets zelfgemaakt te geven. Het idee ontstond om de familie en nieuwe stieffamilie een aardigheidje te geven.
Lege potjes verzameld, lichtgele spuitbus, kilo's paaseieren en schattige kuikentjes gekocht en aan de slag gegaan. Het resultaat is zo schattig....ik ben er best trots op!




zaterdag 12 april 2014

Jumpsuit tricot Fien

Van een prachtig tricot stofje heb ik vorig jaar al eens een schattig zomerjurkje gemaakt. Ik had nog een stukje tricot over en zag dit jumpsuit patroontje in Knippie nr. 3 juni/juli 2012 en wist het meteen!!


Het patroon heb ik aangepast;

  • voor- en achterpand uit 2 delen ipv 1 deel, omdat ik niet genoeg stof had
  • in taille elastiek gestikt, zodat het een mooi getailleerd modelletje is geworden
  • strikbanden breder 
  • strikje in de taille
  • voetboordjes ipv elastiek 

En hier dan mijn versie van een lieve, stoere jumpsuit voor mijn kleine grote meid. Van de laatste restjes stof nog een paar haarelastieken gemaakt! 





vrijdag 4 april 2014

Invisalign #2

 Foto zonder beugel, 4 april 2014


Foto met beugel, #2, week 3


Wat een goed idee om de beugel s'avonds te wisselen! Want eerlijk gezegd voelde ik op mijn rechter snijtand opnieuw veel druk. Na een nachtje slapen viel het reuze mee hoor. 
Ook zag ik dat mijn oude beugel nauwelijks verkleurd was, dus ik ga maar door met mijn eet-leefstijl-met-beugel zoals de 2 weken hiervoor. Ik word met de dag blijer! Dat beloofd nog wat! 

Clutch


Omdat mijn leven met beugel ook meer mondhygiene met zich mee brengt, werd het tijd dat ik een mooi en elegant tasje had om al mijn spulletjes in te doen. Al een tijd geleden had ik een geweldig patroon voor een gele Bow Clutch gezien op Pinterest http://www.elmstreetlife.com/2012/02/diy-bow-clutch-sewing-tutorial.html
Bovenaan mijn DIY-lijstje, maar nooit een echte reden om te beginnen en nu dus wel!
Zie hier het resultaat van een uurtje achter de naaimachine.


De kleurcombinatie van lichtgrijs met geel vind ik zo mooi! Ik gebruikte skai leer voor de buitenkant en de binnenvoering is een gewone katoen. Eerlijk gezegd was de skai best dik op sommige plaatsen, maar mijn trouwe Singer heeft zich er kranig doorheen geslagen. 

Kijk; alles past!  Missie geslaagd! 




zondag 30 maart 2014

Invisalign start beugel #1

Foto zonder beugel


 Foto met beugel #1, dag 1, week 1


En hoe voelt dat nou? Best even vreemd. Vooral mijn bovenbeugel voel ik. Het randje zit tegen de binnenkant van mijn bovenlip en ik heb steeds de neiging om mijn lip er overheen te tuiten.
Eigenlijk kan ik er direct goed mee praten, geen geslis, of tenminste nauwelijks hoorbaar.
Nog geen uur nadat ik de beugel in had gedaan, stond ik op het schoolplein om de kids uit school te halen. Dat was zo raar, net alsof iedereen naar je kijkt! Maar het tegendeel was waar, niemand is het opgevallen. Ik heb het mijn kids aan het einde van de middag maar zelf verteld, want niemand had het nog gezien?

Maar toen begon het eigenlijk pas....
De ortho had snel wat dingen geroepen als, geen suiker/koolzuurhoudende sappen drinken, water en groene thee zijn prima. Niet teveel zwarte thee, want dit kan aanslag geven. Witte wijn en bier; geen probleem, maar rode wijn niet doen; dat staat niet zo mooi! Niet mee eten, alhoewel, er zijn sommige (met name) mannen die dit wel doen, dus ervaar het maar. Je hebt een gebruiksaanwijzingsboekje mee en daar staat alles in. En, ooh ja, als de beugel gaat stinken dan kan je het laten weken in een glas met Steradent.

En nu praktisch...dus telkens wanneer je gegeten/gedronken had moest je je tanden poetsen. Dat leek mij eigenlijk veel te veel, maar een beugel in doen om vieze tanden, kan toch ook niet goed zijn? Hoe vaak mag je eigenlijk poetsen en hoe doe je dat als je je beugel minimaal 22 uur in moet hebben en je ook niet direct na je eten kan poetsen, dan kom je dus nooit op 22 uur. Mag je je beugel nu wel/niet schoonpoetsen met tandpasta. Ik geloof dat ik het hele internet heb doorzocht naar antwoorden en ervaringen, maar hier kon ik toch bar weinig over vinden. Wel prachtige before/after plaatjes en voor en nadelen van Invisalign, maar praktische gebruiksinformatie niet echt. Als je de gebruiksaanwijzing moest geloven dan mocht ik alleen nog maar water drinken.

De eerste dagen heb ik dan ook braaf na iedere maaltijd en tussendoortje mijn tanden gepoetst. Ik at direct minder tussendoortje, dus wie af wil vallen: neem een Invisalign beugel :-)
Thuis kan je natuurlijk ongegeneerd je beugel uit doen, maar hoe doe je dat bij een ander wanneer je koffie of thee krijgt?
Uiteindelijk heeft de mondhygieniste waar ik 5 dagen na de start van mijn beugel een reguliere afspraak had, veel kunnen ophelderen;

  • Zeker niet meer dan 3 x per dag je tandenpoetsen, dit is niet goed voor je glazuur. 
  • Je kan wel je snijvlakken schoon borstelen. 
  • Beter is om tussen door met een fluoride mondwater zonder alcohol je tanden te spoelen, dit kan eventueel ook met water. 
  • Het feit dat je een beugel om je tanden hebt, geeft niet meer kans op gaatjes, want de bacterieen zitten toch al in je mond. 


Hierdoor werd ik wat relaxter. Hoe doe ik het nu?;

  • Nu drink ik koffie en thee met mijn beugel en spoel ik na met water, heel af en toe heb ik zelfs een zacht koekje geprobeerd, maar dit eet niet echt lekker. 
  • Voor een maaltijd verwijder ik braaf mijn beugel. 
  • Ik poets 2 a 3 x per dag en eventueel tussendoor met mondwater. 
  • s'avonds reinig ik mijn beugel met tandpasta  
  • 1x per week leg ik de beugel even in een glas met een Steradent tablet
  • Nu heb ik de beugel bijna 2 weken in en hij ziet er nog keurig uit, dus volgens mij moet dit goed gaan. 

Net voor de start van week 5 ga ik langs bij de ortho, dus zal bovenstaande nog eens navragen.





zondag 23 maart 2014

T-shirt recyclen


Het is toch zonde om mooie dingen weg te gooien, vind je niet??
Vorig jaar heb ik een mooi shirt met borduursel van Maison Scotch gekocht. Helaas was het tricot zo kwetsbaar dat rondom het borduursel bij de hals er allemaal kleine gaatjes kwamen. Dus ik heb er een super simpele legging van gemaakt volgens de werkwijze van http://www.makeit-loveit.com/2011/09/super-simple-leggings-only-2-fabric-pieces.html#more-4399
Dat was nog eens makkelijk, leuk en heel erg GROEN! Ik ben blij!




donderdag 20 maart 2014

En toen was er een beugel #Invisalign

Oei, ik twijfel! Ga ik het met de rest van de wereld delen of niet?
Ja, ik doe het en wel om de simpele reden dat ik zo heb moeten zoeken naar goede gebruiksinformatie over de Invisalign beugel.

Na heel veel verschillende beugels in mijn tienertijd gedragen te hebben, dacht ik toch echt dat ik er klaar mee was. Helaas zijn in de loop van de jaren mijn inmiddels rechte tanden toch weer gaan schuiven, balen dus!!

Tijdens een tandartsbezoek in 2012 liet ik vallen dat ik me toch wel stoorde aan mijn 2 bovenste snijtanden die toch redelijk over mijn voortanden heen schoven. Gelukkig niet zo erg dat ik a la minute actie wilde ondernemen, want met een verwijzing naar de ortho op zak, duurde het nog wel meer dan driekwart jaar totdat ik ging voor een intake gesprek bij de ortho!

Alle opties werden besproken en ik kwam ook in aanmerking voor de 'onzichtbare beugel'; Invisalign.
De keus tussen een traditionele 'slotjes' beugel of Invisalign is vanuit cosmetisch oogpunt snel gemaakt, maar je betaald er dan ook wel meer voor. Er zijn talloze voordelen te benoemen; hygienischer, sneller klaar, minder tijd aan controles kwijt, dus ik besloot te kiezen voor Invisalign.

Eind 2013 de verzekering veranderd naar maximaal aanvullend en zo kreeg ik ook nog wat geld terug voor de behandeling.
Op 4 maart 2014 heeft Orthodontist Schulten (http://www.orthoschulten.nl/behandelmogelijkheden/soorten-beugels/#item-18) mijn gebit gescand met de Invisalign software en 3 dagen later lag het behandelplan al klaar. Na mijn akkoord ging het hele circus starten en moest ik geduldig wachten tot mijn beugels met de post uit de Verenigde Staten in Oud-Beijerland waren aangekomen. Dit duurde nog geen 2 weken.

Aaaaaah, op 20 maart kan ik starten met beugel #1.

zaterdag 8 maart 2014

#Maart - Zelf gemaakte rijstevlaai a la Hema


Een week geleden kwam ik in de verleiding om bij de Hema een taart/vlaai mee te nemen; het werd de rijstevlaai. De taart was niet aan te slepen, iedereen vond het lekker, zelfs Stijn die niet van taart houdt?!
Dat moet ik toch ook zelf kunnen? Dus na wat avondjes rondstruinen op internet, heb ik dan mijn recept samengesteld en wat denk je......het smaakt nog lekkerder dan die van de Hema! Missie geslaagd! 

Hieronder deel ik het recept met jullie. 

Ingredienten:
25 gram boter
1,1 liter volle melk
250 gram Mix voor witbrood
125 gram dessertrijst
2 bekertjes slagroom van 250 ml
175 gram suiker
1 kaneelstokje
1 vanille stokje
2 eieren maat L
Pure chocolade fair trade, zo donker mogelijk

Taart/quichevorm 30 cm doorsnee 

·         Smelt de boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en 100 ml water toe. Verwarm tot het mengsel lauw is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 gram suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.
·         Verwijder het merg uit het vanillestokje. Doe de rijst, 1 liter melk, 1 beker slagroom, het vanillestokje, merg, kaneelstokje, een mespunt zout en 125 gram suiker in een pan. Breng het al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken. Roer af en toe. Laat het mengsel iets afkoelen, maar giet de rijst niet af.
·         Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de vorm in met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed de vorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
·         Klop de eieren met een mixer tot de massa bijna wit ziet. Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de eimassa door de rijst. Schep op de taartbodem, strijk glad met een spatel en bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat de vlaai helemaal afkoelen.
·         Klop de rest van de slagroom met 25 gram suiker stijf. Bestrijk de taart met de slagroom. Maak flinters van de chocolade, bijvoorbeeld met de kaasschaaf of dunschiller en bestrooi de taart ermee.



maandag 17 februari 2014

Recycle pyamabroek

Een te leuke pyamabroek die door het wassen iedere week korter lijkt te worden. Ik zag mogelijkheden om de broek toch nog langer te dragen. Een stukje tricot en een uurtje achter de naaimachine en voila.

#Februari - Mini appelkruimeltaartjes


Ingredienten:
Deeg:
250 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram koude roomboter
1 ei
Beetje zout

Vulling:
4 appels
Kaneel
1 eetlepel suiker

Kruimeldeeg:
100 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram suiker
75 gram koude roomboter
1 zakje vanille suiker
Beetje zout
1/2 ei

Kneed alle ingredienten van het deeg door elkaar en vul de vormpjes van een muffinblik hiermee. Zorg dat het hele vormpje bekleed is. Vul de vormpjes met de appelvulling.
Voor het kruimeldeeg meng je alle ingredienten met je vingers zodat er een kruimelige massa ontstaat.



Afhankelijk van je oven; ik bakte ze in een hete lucht oven 25 minuten op 150 graden, daarna nog 15 minuten op 175 graden. Mmmmmmmmmmm.









woensdag 29 januari 2014

Haaktasje

Wanneer je dan mee doet met een jaar lang haken, dan moet je ook een leuk en handig tasje hebben toch?



dinsdag 28 januari 2014

Crochet along 2014 - ik doe mee!

Via een lief vriendinnetje werd ik geattendeerd op deze nieuwe hype! Massaal slaan de Nederlandse dames aan het haken en ik doe mee! In iets minder dan een jaar ga ik een deken haken! Iedere week publiceren ze op deze website http://terraysleven.blogspot.nl/2014/01/3-januari-2014de-crochet-along-gaat.html een nieuw haakpatroon voor de deken. Ik startte iets later, dus moest even wat inhalen, maar het gaat prima en ik geniet!
Af en toe zal ik een foto plaatsen zodat je mee kan gluren!

 

zondag 12 januari 2014

#Januari...en weer een feestje...!!


We gaan gewoon nog even door met feestjes vieren, nu voor de meiden samen!
Deze heerlijke cupcakes zijn gemaakt van de Mix van Funcakes. Eindelijk heb ik dan de perfecte Cupcake topping ontdekt. Een botercreme met banketbakkersroom volgens het recept van Rudolph. Daarna kan je het in iedere gewenste kleur kleuren. De rozen zijn gespoten met een spuitmondje van Wilton 1M. Het recept van deze heerlijke zoet/zure en frisse kwarktaart vind je hier (http://www.okokorecepten.nl/recept/bakrecepten/kwarktaart/aardbeien-kwarktaart). Ik heb gekozen voor een vullingen van rode vruchten en frambozen.



woensdag 8 januari 2014

Noa 6 jaar

Onze kleine grote meid wordt vandaag 6 jaar!
Overal op Pinterest zie ik de mooiste Ombre Cakes voorbij komen. Hoog tijd dus om dit zelf eens uit te proberen. Een klein taartje van 13 cm doorsnee gemaakt, gevuld met chocoladeslagroommousse (http://www.deleukstetaarten.nl/recepten/vullen/c/chocolademousse-makkelijke), afgesmeerd met blauw gekleurde botercreme (http://www.deleukstetaarten.nl/recepten/bekleden-decoreren/botercreme-compact-voor-afsmeren) en daarna met fondant bekleed. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe je de 'ruffles' maakt, piece of cake!!( http://www.youtube.com/watch?v=ucjsOcitN1c)

Zeg nou zelf, deze is wel heel mooi...







vrijdag 3 januari 2014

Wishlist 2014

Aan het begin van een nieuw jaar heb ik de tijd genomen om mijn wensen voor het nieuwe jaar op te schrijven. Een daarvan is om elke maand een taart te bakken, gewoon omdat het leuk en lekker is. Iets moois creeren onder mijn handen blijft voor mij ultiem genieten. Nu is de maand januari voor ons ook altijd een overvolle feestmaand, dus voor nu moet dat niet zo moeilijk zijn!
Enjoy and eat cake!

Volgers