zaterdag 8 maart 2014

#Maart - Zelf gemaakte rijstevlaai a la Hema


Een week geleden kwam ik in de verleiding om bij de Hema een taart/vlaai mee te nemen; het werd de rijstevlaai. De taart was niet aan te slepen, iedereen vond het lekker, zelfs Stijn die niet van taart houdt?!
Dat moet ik toch ook zelf kunnen? Dus na wat avondjes rondstruinen op internet, heb ik dan mijn recept samengesteld en wat denk je......het smaakt nog lekkerder dan die van de Hema! Missie geslaagd! 

Hieronder deel ik het recept met jullie. 

Ingredienten:
25 gram boter
1,1 liter volle melk
250 gram Mix voor witbrood
125 gram dessertrijst
2 bekertjes slagroom van 250 ml
175 gram suiker
1 kaneelstokje
1 vanille stokje
2 eieren maat L
Pure chocolade fair trade, zo donker mogelijk

Taart/quichevorm 30 cm doorsnee 

·         Smelt de boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en 100 ml water toe. Verwarm tot het mengsel lauw is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 gram suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.
·         Verwijder het merg uit het vanillestokje. Doe de rijst, 1 liter melk, 1 beker slagroom, het vanillestokje, merg, kaneelstokje, een mespunt zout en 125 gram suiker in een pan. Breng het al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken. Roer af en toe. Laat het mengsel iets afkoelen, maar giet de rijst niet af.
·         Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de vorm in met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed de vorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
·         Klop de eieren met een mixer tot de massa bijna wit ziet. Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de eimassa door de rijst. Schep op de taartbodem, strijk glad met een spatel en bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat de vlaai helemaal afkoelen.
·         Klop de rest van de slagroom met 25 gram suiker stijf. Bestrijk de taart met de slagroom. Maak flinters van de chocolade, bijvoorbeeld met de kaasschaaf of dunschiller en bestrooi de taart ermee.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers