Een week geleden kwam ik in de verleiding om bij de Hema een taart/vlaai mee te nemen; het werd de rijstevlaai. De taart was niet aan te slepen, iedereen vond het lekker, zelfs Stijn die niet van taart houdt?!
Dat moet ik toch ook zelf kunnen? Dus na wat avondjes rondstruinen op internet, heb ik dan mijn recept samengesteld en wat denk je......het smaakt nog lekkerder dan die van de Hema! Missie geslaagd!
Hieronder deel ik het recept met jullie.
Ingredienten:
25 gram
boter
1,1 liter volle melk
250 gram Mix voor witbrood
125 gram dessertrijst
2 bekertjes slagroom van 250 ml
175 gram suiker
1 kaneelstokje
1 vanille stokje
2 eieren maat L
Pure chocolade fair trade, zo donker mogelijk
Taart/quichevorm 30 cm doorsnee
·
Smelt de boter in een steelpan en voeg 100 ml
melk en 100 ml water toe. Verwarm tot het mengsel lauw is. Zeef de broodmix
boven een kom, voeg 25 gram suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een
soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme
plaats 1 uur rijzen.
·
Verwijder het merg uit het vanillestokje. Doe de
rijst, 1 liter melk, 1 beker slagroom, het vanillestokje, merg, kaneelstokje,
een mespunt zout en 125 gram suiker in een pan. Breng het al roerend aan de
kook. Laat op laag vuur 20 min. koken. Roer af en toe. Laat het mengsel iets
afkoelen, maar giet de rijst niet af.
·
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de vorm in
met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed de vorm en druk de randen
goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
·
Klop de eieren met een mixer tot de massa bijna
wit ziet. Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de
eimassa door de rijst. Schep op de taartbodem, strijk glad met een spatel en
bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat
de vlaai helemaal afkoelen.
·
Klop de rest van de slagroom met 25 gram suiker
stijf. Bestrijk de taart met de slagroom. Maak flinters van de chocolade,
bijvoorbeeld met de kaasschaaf of dunschiller en bestrooi de taart ermee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten