zondag 11 mei 2014

#Mei - Stroopwafeltaart voor moederdag 2014



Deze taart stond al zo lang op mijn lijstje om gemaakt te worden. Ik ben al fan van stroopwafelcake, dus dit moet wel een succes zijn! De keus was gemaakt, dit wordt de moederdagtaart 2014.
Het recept is van Laura's Bakery, een blog vol heerlijke recepten vormgegeven in mooie
kleuren! http://www.laurasbakery.nl/stroopwafel-taart/. Toch heb ik gebruik gemaakt van het recept wat op de AH site stond http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R972760/stroopwafeltaart, dit was iets overzichtelijker bij het maken. Laura's Bakery geeft extra tips om de taart nog beter te laten lukken.
Het leek zo eenvoudig, maar moet eerlijk zeggen dat het eindresultaat nog wel wat verbetertips kan gebruiken. Die zal ik hieronder dan ook vermelden, zodat ik en jij de volgende keer een nog betere, mooiere en vooral heerlijke stroopwafeltaart kunnen maken.

Ingredienten
35 gr bloem
3 eieren, gesplitst
350 ml volle melk
65 gr suiker
16 ministroopwafels
6 stroopwafels, grofgesneden
40 gr boter
500 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
½ fles caramelsaus (a 200 gr)

Bereiden
1. Klop de bloem met de eidooiers in een grote kom. De eiwitten worden niet gebruikt. Breng in een steelpan de melk aan de kook. Schenk al roerend beetje bij beetje bij het eimengsel.

2. Giet het mengsel in de steelpan en breng al roerend aan de kook. Laat 3 min. op laag vuur doorkoken. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Giet het mengsel (banketbakkersroom) in een lage schaal en laat afkoelen.

3. Bekleed ondertussen de bodem van de springvorm met bakpapier. Snijd 1/4 van de onderkant van de ministroopwafels en houd apart. Zet de ministroopwafels met de snijkant naar onderen rechtop tegen de rand van de springvorm.

4. Verkruimel in de keukenmachine de overgebleven stukjes ministroopwafel en de grofgesneden stroopwafels. Smelt de boter in een steelpan en meng door de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm 20 min. in de koelkast om de bodem te laten opstijven.

5. Verdeel 5 el banketbakkersroom over de taartbodem en zet terug in de koelkast.

6. Klop ondertussen in een kom de slagroom stijf met de vanillesuiker. Vul de spuitzak met de helft van de slagroom en leg in de koelkast.


7. Spatel de rest van de slagroom door de rest van de banketbakkersroom. Schep in de taartvorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel de karamelsaus over de bovenkant van de taart. Spuit voor het serveren met de spuitzak toefjes slagroom langs de rand van de taart.



Tips:
  • Banketbakkersroom zelf maken zonder klontjes is best lastig, wellicht de 'eenvoudige versie' van Laura's Bakery proberen of een kant-en-klaar-zakje achter de hand te houden?
  • Hak de stroopwafels niet te fijn, maar liever grof. Wanneer de stroopwafels tot kruimels zijn gehakt, dan wordt de bodem keihard en moeilijk te snijden! Een hele uitdaging om netjes te eten! 
  • Kies voor je slagroom de 'vette' variant. De 'light' versie met 30% vet klopt niet goed stijf. Ook kan je een zakje klopfix er doorheen doen
  • Bij de slagroom wordt ook nog suiker toegevoegd, persoonlijk zou ik dit weglaten, veel te zoet!
  • 1/2 flesje caramelsaus wordt in het recept gebruikt, ook dit is erg veel en zoet
  • Het beste is om de taart met de 'natte' ingredienten pas te vullen wanneer je de taart wilt opdienen, anders worden de stroopwafels erg zacht. Je kan de bodem, slagroom en banketbakkersroom prima van te voren klaar maken.
Met deze laatste verbetertips ga ik de taart zeker nog een keer maken! Er werd heerlijk van gesmuld, al was mijn bodem erg hard en lastig te snijden en de vulling was niet stevig. Helaas zag je daardoor niet de mooie overgang tussen bodem, room, zwitserse room en caramelsaus. Maar de taart smaakte er niet minder om. 

Volgers